VLAAMSE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN 2016

Werden door de schaakkring TMS in een andere school georganiseerd dan deze waar sinds mensengeheugenis de Vlaamse kampioenschappen doorgingen.

De nieuwe school (Scheppersschool) genaamd, in dezelfde straat een kleine 50 m tal meter verder, moest qua accomodatie zeker niet onderdoen voor de school waar de vorige jaren deze kampioenschappen doorgingen.

Het hele toernooi liep er op rolletjes, we waren tenslotte met 7 wedstrijdleiders, waarvan 4 zoals men zegt, "ouwe rotten in het vak" waren. Helaas had men, tot ergernis van de organistor, de nieuw aankomende arbiters niet met een ancien-wedstrijdleider samen gezet, met als gevolg dat zij de notatie formulieren niet hadden opgevraagd. Voor de organistor betekende dat enerzijds het veel kostelijker doorschrijf formulier werd gebruikt en anderzijds hij geen enkele partij van de -8 en -10 had.
Kampioen van België bij de-8
Simon Gellinck
Om maar te beginnen bij de jongste deelenemers, Simon Gellinck van de KBSK Brugge kon de kroon op het werk zetten met een half punt voor op zijn eerste achtervolger Akulov Vsevolod van Leopoldsburg. Gelukkig had Simon in de derdde partij het kunnen halen van Akulov en ongelukkig voor die laatste moest die nog eens in de zesde ronde een gelijk spel toestaan.
In de groep -10 begon Casimir Roose nochthans veel belovend, 
 
 
 
 
 
 
 
Casimir in de 3de,  4de en 5de ronde ronde een dip?
De eerste 2 partijen speelde die zijn tegenstander gewoon van tafel. In de derde ronde kreeg Casimir een kleine dip, maar kon hij de schade beperken tot half punt.
Helaas zette die kleine dip zich voort en werd een grotere dip met als gevolg het verlies van de partij.
Gelukkig ging langzaam maar zeker de dip voorbij en kon hij de schade terug beperken tot een halfpunt.
 
Daarna was het dipje helemaal over en kon hij het volle pond van de volgende partijen terug binnen halen. Sioen Maxim (Kortrijk) haalde nipt de helft. Degraeve Robbert ( Roeselare) en Withouck Jonas ( Izegem ) moesten zich tevreden stellen met respectievelijk 3,5 en 2 punten. Hoara Roose had ik gezien haar prestaties op het vorig BJK 2015 veel meer naar voren verwacht. Helaas bleek ik 'savonds een illusie armer te zijn. Zij werd slechts, al hoewel dat nu ook niet zo slecht is, zesde na drie van Oost-Vlaanderen, één van het Antwerpse en één van Limburg. Degrande Jade (Tielt) en Pintelon Esmee (KOSK) moesten tevreden zijn met respectievelijk 2 en 1 punt.

Jeugdkampioenschap Vlaanderen -10

De eerste West-Vlaming bij de -12 werd Verbeke Lucas (Trouwe Paard Oostkamp) op de vijftiende plaats. Ook die had ik iets meer naar voor verwacht, niet om kampioen te zijn maar toch bij de 10 eerste. Helaas het zal voor een volgende keer zijn, enfin dat hoop ik toch. Het is duidelijk dat we ons als liga, zeker bij de meisjes -12 wat meer gaan moeten inzetten om ze aan het schaken te krijgen. Geen enkel meisje van West-Vlaanderen nam deel aan deze kampioenschappen.
De enige die zich in het peleton bij de -14 kon handhaven en score van had +50 % was Elias Decorte. Zowel Wesley, Louis als Kylian (  KBSK Brugge ) als Jared ( Blankenberge ) vielen vielen in de groep van de -14 wat te licht uit en werden er gewoon van tafel  geveegd. Ook hier het zelfde verhaal, bij de meisjes -14 gaan we ons wat meer gaan moeten inzetten om ze het schaken en de schaakmicrobe te bezorgen. Geen enkel West-Vlaams meisje nam deel aan deze kampioenschappen.
Ook Joran Tanghe ( KOSK ) kon zich in het peleton handhaven maar was in de punten nipt met halfpunt gebuisd. Anderzijds speeldeJoran  toch een 40 tal elopunten sterker boven zijn eigen elogegehalte. Bij de -16 eindigde Huttl Sofie (KISK) op de 2de plaats op een half puntje na Fleur Swennen (Limburg), waar ze eigenlijk meestal kampioene wordt. Hopelijk komt de revanche er tijdens het Belgisch jeugkampioenschap in april.
Bij iedereen of toch bijna iedereen werd door Arno Sterck ( Humbeek ) kampioen bij de -18 opgepeuzeld. Het was enkel tegen de 2 andere topspelers, Emile Boucquet (KBSK Brugge) en Nathan De Strijcker (Temse) dat hij een gelijkspel moest toestaan.  Shimwa Ivo ( Izegem ) haalde meer dan verwacht en eindigde op 3,5 punt.  Step Mattijs ( Izegem ) en Baza Atef ( Roeselare) bleven sterk onder de verwachtingen met respectievelijk.  2 en 0 punten.
Emile Boucquet, West-Vlaanderen sterkste jeugdspeler, kampioen in de reeks -20
Emile Boucquet, 2136 Fide-elo (KBSK Brugge) voor het ogenblik ongetwijfeld onze sterkste West-Vlaamse jeugdspeler, zelfs Nathan De Stijcker met 2172 elo moest tegen Emile de handdoek in de ring gooien werd kampioen bij de -20. In die toch gemiddeld zeer sterke reeks kon zowel Callebaut  Giovanni ( KBSK Brugge ) als Rousseau Christilla ( KBSK Brugge ) zich, tegen alle verwachting in en zij het met één punt minder dan de helft,  zich in de middenmoot handhaven.
 
Proficiat aan alle deelnemers van de Vlaamse jeugdkampioen en in het bijzonder aan onze kampioenen. 

MC.